Vhodná strava nejen pro malé sportovce | |||||||||||||
Vhodná strava nejen pro malé sportovce | |||||||||||||
Jídlo, které jíme, je jako palivo. Dává našemu tělu energii nutnou k tomu, aby | |||||||||||||
dobře fungovalo. Pokud si nezajistíme, aby palivo, které tankujeme do svého těla, | |||||||||||||
mělo náležitou kvalitu i množství, pak se nebudeme cítit tak zdravě a mít takový | |||||||||||||
výkon, jak bychom mohli. A to platí i pro malé sportovce. | |||||||||||||
Jídlo jako zdroj výživných látek ovlivňuje všechny naše buňky a následně | |||||||||||||
pak i všechny projevy našeho života : náladu, hladiny energie, výkonnost, | |||||||||||||
chuť k jídlu, mozkovou kapacitu, spánek, imunitu, reakci na stres, zkrátka | |||||||||||||
je klíčem k tělesné a duševní pohodě. Chápejme jídlo jako jeden z nejdůležitějších | |||||||||||||
atributů zdraví a v případě dětí to platí o to více, protože děti si teprve budují vzorce | |||||||||||||
svého chování a my svým příkladem máme v ruce jejich budoucí přístup nejen | |||||||||||||
k životosprávě. | |||||||||||||
Jak tedy můžeme jednoduše shrnout základní zásady dobré | |||||||||||||
životosprávy pro malé sportovce? | |||||||||||||
Obecně můžeme říci, že vzhledem k většímu požadovanému výkonu, | |||||||||||||
je nutno více sledovat energetický příjem, příjem živin a dbát na nutnost | |||||||||||||
regenerace. V opačném případě může dojít k výraznějšímu opotřebení | |||||||||||||
organizmu a sklonům k úrazům. Čím dříve si toho u svých malých fotbalistů | |||||||||||||
uvědomíme , tím lépe pro jejich udržení dlouhodobé kondice a zdraví. | |||||||||||||
Základy shrňme takto: | |||||||||||||
Pitný režim: během každého dne by dítě mělo vypít min. 0,5l dobrých tekutin | |||||||||||||
na každých 10kg váhy a při zvýšeném pohybu aktuálně zvýšit , např. při hodinu | |||||||||||||
a půl trvajícím tréninku vypít navíc min. 0,5-0,75l .A co pít:voda z kohoutku, pokud | |||||||||||||
je naprosto nezávadná , stolní neperlivá voda , ovocné džusy ředěné vodou , ovocné | |||||||||||||
a slabé bylinkové čaje. Nevhodné nápoje jsou sladké nápoje, které způsobují zubní kazy | |||||||||||||
a obezitu a kromě cukru obsahují umělé přísady vylepšující barvu, chuť a vůni. Podle | |||||||||||||
některých výzkumů tyto látky podporují hyperaktivitu u dětí. Zcela nevhodné látky kofein | |||||||||||||
a chinin se také někdy dají najít v barevném obsahu těchto nápojů . Dále nevhodné jsou | |||||||||||||
stoprocentní ovocné džusy mající vysoký obsah cukru a vysoké procento ovocných | |||||||||||||
kyselin, které mohou dráždit dětský žaludek , minerální vody jsou zdravé, ale dítěti je | |||||||||||||
nabízejte jen někdy. Vysoká spotřeba může způsobit nerovnováhu minerálů v těle. | |||||||||||||
Černý čaj se nedoporučuje kvůli dráždivému kofeinu a své močopudnosti. | |||||||||||||
- Pravidelnost stravy: jídlo dětí by mělo být rozděleno do 5-6 porcí denně | |||||||||||||
Strava:by měla obsahovat základní stavební kameny výživy- dobrý poměr | |||||||||||||
makroživin – sacharidů(60%), tuků(25%) a bílkovin(15%) -jako dobrý zdroj | |||||||||||||
energie - a mikroživin - vitamínů, minerálů, stopových prvků a fytolátek – | |||||||||||||
pro správné fungování těla. | |||||||||||||
Nejčastější chyby při složení jídelníčku: | |||||||||||||
1.Důležité je upřednostnění plnohodnotných sacharidů:Celozrnný chléb a pečivo , | |||||||||||||
obilné vločky - zvláště ovesné, celozrnné můsli a cereálie - bez cukru a čokolády- | |||||||||||||
sledovat etikety –pozor na obrovské množství jednoduchého cukru v běžných druzích, | |||||||||||||
vybírejte cereálie s vyšším obsahem železa, vápníku a vlákniny s nižším obsahem cukrů | |||||||||||||
a tuků,přírodní a parabolická rýže , ovoce i sušené, ovocné šťávy. Je nutno se vyhýbat | |||||||||||||
tzv. prázdným kaloriím ve stravě - čokoláda,čokoládové tyčinky,sušenky, bonbóny, pralinky, | |||||||||||||
cola, zmrzlina, dorty, koblihy apod. | |||||||||||||
2. Každodenní příjem kvalitních bílkovin je nutnost nejen pro správný růst dětí, ale | |||||||||||||
i jejich výkonnost, | |||||||||||||
zkrácení doby regenerace organizmu, podporu tvorby nové svalové hmoty, ochranu | |||||||||||||
svalové hmoty před poškozením při nadměrném fyzickém výkonu . Ideální je poměr | |||||||||||||
30%živočišných a 70% rostlinných bílkovin, zdroje např.: Ryby - treska, makrela, sleď, | |||||||||||||
sardinky, pstruh, platýz, libové maso - drůbeží, telecí, hovězí, zvěřina, skopové, | |||||||||||||
Vejce – upřednostnit bílek, luštěniny - hrách, fazole, sója, čočka, mléčné výroby, | |||||||||||||
některé obiloviny- pohanka, amarant, oves… | |||||||||||||
3. | |||||||||||||
Tuky (lipidy) jsou energeticky nejbohatší živinou. Jsou nejkoncentrovanější formou | |||||||||||||
energie, tvoří rezervu pohonných látek pro naše tělo. Tuky tvoří tepelnou a mechanickou | |||||||||||||
ochranu orgánů. Mají důležitou funkci při výstavbě buněčných membrán, nervového | |||||||||||||
systému, při tvorbě některých hormonů, zajišťují vstřebávání vitamínů A, D, E, K z potravy. | |||||||||||||
Podílejí se na funkci kůže, nervové tkáně, na srážení krve, na zánětlivé reakci. | |||||||||||||
Upřednostňujme – kvalitní rostlinné za studena lisované oleje, rybí tuk, občas | |||||||||||||
vhodné- sádlo, máslo, nevhodné- margaríny, ztužené tuky a to i ve skryté formě v potravinách. | |||||||||||||
4. Mikroživiny:Vita znamená život, vitamíny jsou životně důležité, jak říká název. Protože | |||||||||||||
je organismus nedokáže vytvářet, kromě malého množství vitamínu A a D, musí být | |||||||||||||
přijímány ve stravě. Vitamíny jsou součásti enzymů, které zabezpečují metabolické | |||||||||||||
a energetické děje v těle. Ve sportu jsou tyto procesy rozběhnuty naplno, proto je | |||||||||||||
i spotřeba vitamínů vyšší. Současně je nutná vyšší antioxidativní ochrana organismu. | |||||||||||||
Lze říci, že v některých sportech je spotřeba vitamínů dvoj - až trojnásobně vyšší oproti | |||||||||||||
příjmu běžných lidí. Např. denní potřeba vitamínu C u běžného člověka je 100 mg a | |||||||||||||
u vytrvalostního sportovce až - 500 mg. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C-čerstvé | |||||||||||||
kiwi, šípek, pomeranče, citrony, grepy, rybíz, ovoce, ovocné šťávy, brokolice, kapusta, | |||||||||||||
paprika. Jako komplexní zdroj všech mikroživin je nejdůležitější ČERSTVÉ ovoce a | |||||||||||||
zelenina a to minimálně pětkrát denně. Denní doporučený příjem pro děti je cca 200 g | |||||||||||||
zeleniny plus 150 až 200 g ovoce. Pokud z nějakého důvodu nelze zaručit pravidelný | |||||||||||||
příjem čerstvé ovoce a zeleniny, doporučuje se doplnit stravu o kvalitní potravinové | |||||||||||||
doplňky (vybírat ty z přírodních surovin). | |||||||||||||
Zásady životosprávy při tréninku či soutěži: | |||||||||||||
1. Náležitá hydratace je u mnohých sportovců Achillovou patou. Svaly obsahují 75 % vody. | |||||||||||||
Mnozí trpí chronickou dehydrataci a neuvědomují si, že odstranění tohoto problému výrazně | |||||||||||||
zvýší výkonnost. Ztráta vody o 3 % vede ke ztrátě asi 10% síly a 8% rychlosti stahu svalů. | |||||||||||||
Určitou dobu trvá, aby si tělo přivyklo vyššímu příjmu tekutin. Přísun tekutin zvyšujte zvolna . | |||||||||||||
Žádný jiný faktor neovlivňuje výkonnost tak jako voda. | |||||||||||||
Nikdy nečekejte až na moment, kdy vás k napití popožene žízeň - to je již známka dehydratace. | |||||||||||||
U dětí je proto nezbytný dohled rodičů a trenérů a neustálé připomínání. | |||||||||||||
Dle zkušenosti pijte tolik, aby vaše moč byla čirá a bez zápachu. Pokud je moč tmavého zbarvení, | |||||||||||||
soustřeďuje se v ní metabolický odpad a musíte pít více vody a to průběžně. | |||||||||||||
2. Strava před zátěží: Vhodné zásobení optimálními sacharidy (viz výše) znamená důležitý | |||||||||||||
moment optimalizace výkonu. Jíst cca 2 hodiny před pohybem. Před závodním jídlem by mělo | |||||||||||||
být jídlo bohaté na sacharidy raději s nižším glykemickým indexem s příměsí bílkovin – ovoce, | |||||||||||||
ovesné vločky, kvalitní cereálie, těstoviny, chleba, nízkotučný jogurt, proteinová tyčinka. | |||||||||||||
Pozor na vysokoproteinové jídlo s obsahem tuků jako sádlo , slanina…Jednu hodinu | |||||||||||||
před soutěží – pokud je potřeba jíst- je vhodný např.banán. Důležité je nikdy před soutěží | |||||||||||||
nekonzumovat jídlo, které jste si nevyzkoušeli v tréninku!!! V den závodu nic nové!! | |||||||||||||
3.Strava při soutěžích:Pokud trvá pohyb více jako 90 minut , je nutno doplňovat sacharidy | |||||||||||||
s vyšším glykemickým indexem. V těle jsou zásoby sacharidů na 90-120 minut práce | |||||||||||||
při sedmdesátiprocentním nasazení. Až dojde glykogen, využívá se primárně tuk. | |||||||||||||
U dětí dochází k vyčerpání , ale na druhou stranu(naštěstí) i k regeneraci rychleji než | |||||||||||||
u dospělých. | |||||||||||||
Sacharidy, snězené při výkonu, oddálí vyčerpání sacharidů a umožní déle snášet zátěž. | |||||||||||||
Při výkonu přes dvě hodiny, nutno jíst co půl hodiny. Klíčové je jíst a pít, než dostanete hlad, | |||||||||||||
respektive žízeň. | |||||||||||||
Strava po tréninku – soutěži: Strava po tréninku pomáhá doplnit vyčerpané zásoby | |||||||||||||
glykogenu a zkrátit čas potřebný k regeneraci, optimálně vyvážené lehčí jídlo s obsahem bílkovin. | |||||||||||||
Tipy pro jídelníček: | |||||||||||||
Snídaně: cíl- výživná, ale lehká, ne těšně po probuzení, důležitý dostatek tekutin, | |||||||||||||
např.: ovesná, pohanková, jáhlová, rýžová kaše s ovocem, žitný chléb s máslem | |||||||||||||
a sýrem (medem), kvalitní cereálie(viz výše), tvaroh, jogurt, tvarohové sýry, čerstvé ovocné šťávy,.. | |||||||||||||
Přesnídávka: ovoce, celozrnné (žitné) pečivo+ sýr, dětská šunka, kvalitní cereální | |||||||||||||
(proteinová) tyčinka, sušené ovoce, ořechy, ovocné pyré, jogurt, tvaroh(pozor na sladké | |||||||||||||
mléčné tyčinky), nastrouhaná mrkev s jablkem,zeleninový salát např. s tuňákem,… | |||||||||||||
Oběd: polévka, teplé vyvážené jídlo + zelenina nejlépe v čerstvé formě | |||||||||||||
(např. Kuřecí plátek, bramborová kaše, rajčatový salát,…) | |||||||||||||
Svačina: dle přesnídávka | |||||||||||||
Večeře: vyvážené jídlo+ zelenina nejlépe v čerstvé formě ( např. čočkový salát s vařeným | |||||||||||||
vejcem, dušená ryba na zelenině s rýží, celozrnné/žitné pečivo s máslem/tvarohovým sýrem | |||||||||||||
a dětskou šunkou, zelenina,…) | |||||||||||||
Pár rad nakonec: | |||||||||||||
- Vyhýbat s těžkým, smaženým jídlům | |||||||||||||
- Omezit jednoduchý cukr, polotovary a nekvalitní instatní jídla | |||||||||||||
- pokud jste nachlazeni , vyhýbat se potravinám zvyšující produkci hlenu - | |||||||||||||
mléčné produkty | |||||||||||||
- česnek je výborný přírodní produkt proti virovým a mikrobiálním infekcím | |||||||||||||
- čtěte etikety potravin, které kupujete- pozor na „éčka“-konzervanty, barviva, | |||||||||||||
emulgátory, stabilizátory a jiná zahušťovadla a aditiva(např. v levných jogurtech) | |||||||||||||
- udělejte si na jídlo čas | |||||||||||||
- nepijte během jídla | |||||||||||||
- dbejte na kvalitní a dostatečný spánek i odpočinek přes den | |||||||||||||
- PAMATUJTE, ŽE S ÚSMĚVEM JDE VŠECHNO LÉPE :) | |||||||||||||
Kontakt |